

OACTA Litigation & Trial Skills Workshop

Friday, August 18, 2023

SEA, Ltd. 7001 Buffalo Parkway Columbus, Ohio 43229

TIME	TOPIC Cle MINS.	
8:00-8:25 am	Registration/Continental Breakfast Exhibits Open	
8:25-8:30 am	Welcome David Orlandini, Esq., OACTA President	
8:30-10:00 am	"Adapting to Changing Juror Profiles: Strategies to Address the Rise in Nuclear Verdicts" 90 Mins.	
	Juror profiles have changed recently, which has influenced the rise in nuclear verdicts. How have jurors changed and what can be done to combat this concerning trend? In this presentation, Dr. Nick Polavin, a senior jury consultant with IMS Consulting & Expert Services, will discuss his research on how juror attitudes and ultimately juror profiles have changed and how jury selection strategy and thematic arguments must adapt to meet these changes.	
Speaker:	Nick Polavin, Ph.D. IMS Consulting & Expert Services	
10:00-10:15 am	Break	
10:15-11:15 am	" Opening Statements " 60 Mins.	
	This presentation will begin with a discussion on tips and strategies for preparing for and making opening statements to a jury. Following this, there will be a live demonstration of an opening statement.	
Speaker:	Kurt Anderson, Esq. Collins, Roche, Utley & Garners, LLC	
11:15 am - 12:30 pm	"Effective Cross-Examination of Plaintiff's Experts" 75 Mins.	
	This presentation will be a live demonstration of a cross-examination of Plaintiff's expert witness and a discussion on different strategies for cross-examining Plaintiff's expert witnesses at trial.	

Speaker:	Elizabeth T. Smith, Esq. Vorys, Sater, Seymour & Pease, LLP
Expert Witn	esses: Ed Tuczak, P.E., ESi Dr. Michael Wernke, S-E-A
12:30-1:15 pm	Lunch
1:15-2:15 pm	"Mechanics of a Persuasive Direst Examination of Your Own Experts" 60 Mins.
	This presentation will be a live demonstration of a direct examination of a defense expert highlighting the procedural requirements for presenting evidence through your own expert witnesses and how to use their testimony to help persuade the jury.
Speaker:	David W. Orlandini, Esq. Collins, Roche, Utley & Garners, LLC.
Expert Witn	
	Richard Murray, P.E., Robson Forensic Inc. Dr. Justin Waxman, S-E-A
2:15-3:15 pm	"Closing Arguments" 60 Mins.
	This presentation will include a discussion on making closing argument to a jury that will include a live demonstration of a mock closing argument.
Speaker:	Thomas Spyker, Esq. Reminger Co., L.P.A.
3:15-3:30 pm	Break
3:30-4:30 pm	"Post-Verdict Procedure for Polling the Jury and Post-Trial Motions" 60 Mins.
	This presentation will review the key considerations when needing to poll the jury following a verdict and key issues to be addressed through the use of post-trial motions.
Speaker:	Adam Carr, Esq. Carr Law Office, LLC
4:30 pm	Adjourn

TOTAL CLE MINUTES/HOURS:

405 Minutes/6.75 hours general credit